Τι είναι ο φόβος της οδήγησης

Τι είναι ο φόβος της οδήγησης;

Ο φόβος της οδήγησης είναι ανήκει σύμφωνα με την ταξινόμηση των ψυχικών διαταραχών στις ειδικές φοβίες. Χαρακτηρίζεται από έντονο και επίμονο φόβο που αυξάνεται με την ιδέα ή την έκθεση στην οδήγηση. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνότητα αυτής της φοβίας είναι 4% του πληθυσμού, αν και το ποσοστό των ανθρώπων με κάποιο φόβο σχετικό με την οδήγηση υπολογίζεται στο 22%. Τα συμπτώματα αυτής της φοβίας μπορεί να είναι αιτία σημαντικής δυσφορίας και παρεμπόδισης της καθημερινής ζωή των ασθενών. 

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν την ένταση των συναισθηματικών αντιδράσεων των ατόμων που έχουν φοβία της οδήγησης. Οι πιο συνηθισμένοι είναι: η ταχύτητα, ο καιρός, η κίνηση, η απόσταση που έχουν να καλύψουν, η ώρα της ημέρας, τα χαρακτηριστικά του δρόμου, ο τύπος του αυτοκινήτου, εάν οδηγούν μόνοι ή με παρέα, που οδηγεί το άτομο κ.λπ. 

 Η εικονική πραγματικότητα (VR) θεωρείται μια αποτελεσματική τεχνική σε σχέση με τις παραδοσιακές τεχνικές έκθεσης στην θεραπεία της φοβίας της οδήγησης. Αυτή η τεχνολογία είναι ειδικά χρήσιμη στην επανάληψη της έκθεσης όσες φορές είναι αναγκαίο για να αναδημιουργήσει τις μη προβλέψιμες συνθήκες που εμφανίζονται στην πραγματική κατάσταση. Επιπλέον, το VR με φυσικό τρόπο εξαλείφει την πιθανότητα να συμβεί στο άτομο ατύχημα και ο φροντιστής έχει τον απόλυτο έλεγχο για την διεξαγωγή της διαδικασίας πάνω στις παραμέτρους της συνεδρίας έκθεσης. 

Newsletter

Sign up our newsletter to get updated information, promo or insight for free.

Latest Post

Categories

Need Help?
Get The Support You Need From One Of Our Therapists

Θέλεις να απαλλαγείς από τις κρίσεις πανικού;

Συμπλήρωσε την φόρμα επικοινωνίας και η Ψυχολόγος του κέντρου θα επικοινωνήσει μαζί σου για το πρώτο βήμα.