Το μεγάλο άγνωστο: 10 προτάσεις για την αντιμετώπιση του άγχους της αβεβαιότητας

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πλάσματα της συνήθειας. Όταν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο. Αλλά όταν η ζωή μας φέρνει ανατροπές, μπορεί να μας αφήσει να νιώθουμε ανήσυχοι και αγχωμένοι.

Τα ευρήματα από την έρευνα “Stress in America Survey” του APA αναδεικνύουν άλλους κοινούς τρόπους με τους οποίους η αβεβαιότητα μας αγχώνει. Περισσότεροι από τρεις στους πέντε (63%) συμφώνησαν ότι η αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα είναι οι επόμενοι μήνες τους προκαλεί άγχος και περίπου οι μισοί (49%) δήλωσαν ότι η πανδημία του κορονοϊού τους έκανε να νιώθουν ότι είναι αδύνατο να προγραμματίσουν το μέλλον τους. 

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στην αβεβαιότητα και ότι όσοι έχουν μεγαλύτερη δυσανεξία στην αβεβαιότητα μπορεί να είναι λιγότερο ανθεκτικοί και πιο επιρρεπείς σε κακή διάθεση, αρνητικά ή καταθλιπτικά συναισθήματα και άγχος.

Κανείς δεν μπορεί να αποφύγει το απροσδόκητο. Αλλά αυτά τα απλά βήματα μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις καλύτερα τις αβεβαιότητες της ζωής.

Να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου. Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν καλύτερα τις αβεβαιότητες από άλλους, οπότε μην κατηγορείς τον εαυτό σου αν η ανοχή σου στο απρόβλεπτο είναι μικρότερη από εκείνη ενός φίλου σου.

Να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να λυθεί η αγχωτική κατάσταση και να είσαι υπομονετικός με τον εαυτό σου στο μεταξύ.

Αναλογίσου τις επιτυχίες του παρελθόντος. Οι πιθανότητες είναι ότι έχεις ξεπεράσει στρεσογόνα γεγονότα στο παρελθόν -και επέζησες!

Δώσε τα εύσημα στον εαυτό σου.

Αναλογίσου τι έκανες κατά τη διάρκεια εκείνου του γεγονότος που ήταν χρήσιμο και τι θα ήθελες να κάνεις διαφορετικά αυτή τη φορά.

Ανάπτυξε νέες δεξιότητες. Όταν η ζωή είναι σχετικά ήρεμη, βάλε σκοπό να δοκιμάσεις πράγματα έξω από τη ζώνη άνεσής σου. Από το να σταθείς απέναντι σε ένα δύσκολο εργοδότη μέχρι το να δοκιμάσεις ένα νέο άθλημα, το να παίρνεις ρίσκα σε βοηθά να αναπτύξεις αυτοπεποίθηση και δεξιότητες που θα σου φανούν χρήσιμες όταν η ζωή παρεκκλίνει από την πορεία της.

Περιόρισε την έκθεση στις ειδήσεις. Όταν είμαστε αγχωμένοι για κάτι, μπορεί να είναι δύσκολο να κοιτάξουμε αλλού. Αλλά το να παρακολουθείς ψυχαναγκαστικά τις ειδήσεις το μόνο που καταφέρνεις είναι να σε κρατάς σε αναμμένα κάρβουνα. Προσπάθησε να περιορίσεις τον έλεγχο και να αποφεύγεις τις ειδήσεις κατά τη διάρκεια ευάλωτων περιόδων της ημέρας, όπως ακριβώς πριν από τον ύπνο.

Απόφυγε να ασχολείσαι με πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις. Όταν χτυπάει η αβεβαιότητα, πολλοί άνθρωποι φαντάζονται αμέσως τα χειρότερα σενάρια. Απομάκρυνε τη συνήθεια να αναπολείς αρνητικά γεγονότα.Ακολούθησε τον εαυτό σου. Ρώτα τον εαυτό σου: Αν μια φίλη ερχόταν σε μένα με αυτή την ανησυχία, τι θα της έλεγα; Το να φανταστείς την κατάστασή σου από έξω μπορεί συχνά να σου δώσει προοπτική και νέες ιδέες.

Ασχολήσου με την αυτοφροντίδα. Μην επιτρέπεις στο άγχος να εκτροχιάζει τις υγιείς συνήθειές σου. Προσπάθησε να τρως καλά, να γυμνάζεσαι και να κοιμάσαι αρκετά. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση από το άγχος σε πρακτικές όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός.

Ζήτα υποστήριξη από αυτούς που εμπιστεύεσαι. Πολλοί άνθρωποι απομονώνονται όταν είναι αγχωμένοι ή ανήσυχοι. Όμως η κοινωνική υποστήριξη είναι σημαντική, γι’ αυτό απευθύνσου στην οικογένεια και τους φίλους σου.

Έλεγξε ό,τι μπορείς. Επικεντρώσου στα πράγματα που είναι υπό τον έλεγχό σου, ακόμη και αν πρόκειται για κάτι τόσο απλό όσο ο εβδομαδιαίος προγραμματισμός των γευμάτων ή το στρώσιμο των ρούχων σου το βράδυ πριν από μια αγχωτική μέρα. Καθιέρωσε ρουτίνες για να δώσεις στις μέρες και τις εβδομάδες σου μια ανακουφιστική σταθερότητα.

Ζήτα βοήθεια. Αν δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς το άγχος και να αντιμετωπίσεις την αβεβαιότητα μόνος σου, ζήτα βοήθεια. Οι ψυχολόγοι είναι ειδικοί στο να βοηθούν τους ανθρώπους να αναπτύσσουν υγιείς τρόπους αντιμετώπισης του στρες. 

Μετάφραση από: APA https://www.apa.org/topics/stress/uncertainty

Newsletter

Sign up our newsletter to get updated information, promo or insight for free.

Latest Post

Categories

Need Help?
Get The Support You Need From One Of Our Therapists

Θέλεις να απαλλαγείς από τις κρίσεις πανικού;

Συμπλήρωσε την φόρμα επικοινωνίας και η Ψυχολόγος του κέντρου θα επικοινωνήσει μαζί σου για το πρώτο βήμα.