Περισσότερα συγκλονιστικά αποτελέσματα: Νέα έρευνα αναπαράγει τα ευρήματα του Milgram

 Σχεδόν 50 χρόνια μετά τα αμφιλεγόμενα πειράματα του Milgram, ο κοινωνικός ψυχολόγος Jerry M. Burger, PhD, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εξίσου πρόθυμοι να προκαλέσουν σε άλλους επώδυνα ηλεκτροσόκ, όταν τους προτρέπει μια φιγούρα εξουσίας.

 Ο Burger, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Santa Clara, αναπαρήγαγε ένα από τα διάσημα πειράματα υπακοής του αείμνηστου Stanley Milgram, PhD, και διαπίστωσε ότι τα ποσοστά συμμόρφωσης στο επαναληπτικό πείραμα ήταν μόνο ελαφρώς χαμηλότερα από εκείνα που βρήκε ο Milgram. Και, όπως και ο Milgram, δεν βρήκε καμία διαφορά στα ποσοστά υπακοής μεταξύ ανδρών και γυναικών.

 “Οι άνθρωποι που μαθαίνουν για το έργο του Milgram συχνά αναρωτιούνται αν τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά σήμερα”, λέει ο Burger. “Πολλοί επισημαίνουν τα μαθήματα του Ολοκαυτώματος και υποστηρίζουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική συνειδητοποίηση των κινδύνων της τυφλής υπακοής. Αλλά αυτό που διαπίστωσα είναι ότι οι ίδιοι  παράγοντες που επηρέασαν την υπακοή στα πειράματα του Milgram εξακολουθούν να λειτουργούν και σήμερα”.

Jerry M. Burger,

 Ο Stanley Milgram, PhD, ήταν επίκουρος καθηγητής στο Yale το 1961 όταν διεξήγαγε το πρώτο από μια σειρά πειραμάτων στα οποία τα υποκείμενα – νομίζοντας ότι δοκιμάζουν την επίδραση της τιμωρίας στη μάθηση – χορηγούσαν σε ένα άλλο άτομο σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο αυτό  όλο και πιο ισχυρά ηλεκτροσόκ. Μια φιγούρα εξουσίας που διεξήγαγε το πείραμα έσπρωχνε το πρώτο άτομο, στο οποίο είχε ανατεθεί ο ρόλος του “δασκάλου”, να συνεχίσει να σοκάρει το άλλο άτομο, το οποίο έπαιζε το ρόλο του “μαθητή”. Στην πραγματικότητα, τόσο η φιγούρα της εξουσίας όσο και ο μαθητής ήταν ενήμεροι για την πραγματική πρόθεση του πειράματος και η μηχανή ηλεκτροσόκ ήταν ψεύτικη.

 Ο Milgram διαπίστωσε ότι, αφού άκουσε τις πρώτες κραυγές πόνου του μαθητευόμενου στα 150 βολτ, το 82,5% των συμμετεχόντων συνέχισε να χορηγεί ηλεκτροσόκ- από αυτούς, το 79% συνέχισε μέχρι το τέλος της συσκευής ηλεκτροσόκ, στα 450 βολτ. Στην επανάληψη του Burger, το 70 τοις εκατό των συμμετεχόντων έπρεπε να τους σταματήσουν καθώς συνέχιζαν μετά τα 150 βολτ – μια διαφορά που δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

 Ο Burger εφάρμοσε μια σειρά από διασφαλίσεις που του επέτρεψαν να κερδίσει την έγκριση για το πείραμα από το θεσμικό συμβούλιο ελέγχου του πανεπιστημίου του, συμπεριλαμβανομένου του να κάνει τα 150 βολτ το ανώτατο εύρος στη μελέτη του. Ο Burger απέκλεισε επίσης όσους είχαν παρακολουθήσει περισσότερα από δύο μαθήματα ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο ή όσους έδειχναν εξοικείωση με την έρευνα του Milgram. Ένας κλινικός ψυχολόγος πήρε επίσης συνέντευξη από τα δυνητικά υποκείμενα και απέκλεισε όποιον θα μπορούσε να έχει αρνητική αντίδραση στη διαδικασία της μελέτης.

 Μετάφραση από: American Psychology Association

Newsletter

Sign up our newsletter to get updated information, promo or insight for free.

Latest Post

Categories

Need Help?
Get The Support You Need From One Of Our Therapists

Θέλεις να απαλλαγείς από τις κρίσεις πανικού;

Συμπλήρωσε την φόρμα επικοινωνίας και η Ψυχολόγος του κέντρου θα επικοινωνήσει μαζί σου για το πρώτο βήμα.