πτυχιουχοσ α.π.θ ψυχοθεραπευτρια ndi

Ως θεραπεύτρια:

Ο Michel Lobrot έλεγε ότι ο θεραπευτής θεραπεύει μέσα από την ιστορία του. Όταν στα 23 μου ξεκινούσα μαζί του την εκπαίδευση στην Ψυχοθεραπεία (στην προσέγγιση Παρεμβαίνουσα-Μη Κατευθυντικότητα, NDI) δεν καταλάβαινα τι εννοούσε. Σήμερα γνωρίζω. Εκ των υστέρων συνειδητοποίησα ότι οι Κρίσεις Πανικού που πάθαινα στα 27 είχαν συμμετοχή στη σημερινή 15ετή και πετυχημένη πορεία μου στη θεραπεία τους. Κατανοώ ότι είναι αδύνατο να βοηθήσω τους ανθρώπους να προχωρήσουν πέρα από το σημείο που βρίσκομαι εγώ. Ακόμα και οι τεχνικές που χρησιμοποιώ κατά τη διάρκεια της Ψυχοθεραπείας σχετίζονται με το ποια είμαι εγώ.

Πολύ νωρίς στις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο εντάχθηκα στην Ομάδα Μελέτης των Ψυχοφυσιολογικών Διαταραχών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μελετούσαμε τις Διαταραχές του Άγχους, κάναμε έρευνες και σχετικές δημοσιεύσεις σε συνέδρια, και προσεγγίζαμε τη θεραπεία του άγχους με CBT. Τότε απέρριψα αυτές τις μεθόδους για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν εσωτερικός, καθώς ένιωθα ότι είναι πολύ δομημένο για εμένα. Ψάχνοντας μέσα μου την ελευθερία ως έννοια, νόμιζα ότι με καταπιέζει να ακολουθώ μία θεραπευτική πορεία με βήματα. Ο δεύτερος λόγος, ήταν ότι πίστευα πώς οι γνωστικοσυμπεριφοριστικές τεχνικές δεν αρκούν για την αντιμετώπιση και την πραγματική θεραπεία των διαταραχών του άγχους.

 Άρχισα, λοιπόν, να δουλεύω θεραπευτικά με τις Αγχώδεις Διαταραχές επικεντρωμένη στις βαθύτερες αιτίες που τις προκαλούν. Παρατήρησα όμως ότι ήταν απαραίτητο να συμπεριλάβω και τεχνικές διαχείρισης που βασίζονται στο CBT. Φτάνοντας στο σήμερα δημιουργήθηκε μία ολιστική και ολοκληρωμένη προσέγγιση των Διαταραχών του Άγχους, που βασίζεται τόσο στην άμεση ανακούφιση όσο και στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών. Το ίδιο το άτομο γίνεται ο θεραπευτής του εαυτού του. Μετά το τέλος της θεραπείας γνωρίζει τι να κάνει ώστε να μην παθαίνει κρίσεις πανικού και κρίσεις άγχους, να μην έχει φοβίες και να έχει τον έλεγχο του εαυτού του. Έχει όλη την απαραίτητη γνώση για την πρόληψη!

Το όραμά μου ως θεραπεύτρια είναι να έχουν πρόσβαση όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι στη γνώση για το πώς να μην υποφέρουν από τις Διαταραχές του Άγχους. 

Το όραμά μου ως γυναίκα είναι να συμβάλλω στην απενεχοποίηση της ικανοποίησης, στην αποδοχή της σεξουαλικής ταυτότητας του κάθε ανθρώπου και στις ισότιμες σχέσεις.

Ως γυναίκα:

Στη διάρκεια της επαγγελματικής μου πορείας εκπαιδεύτηκα και στη θεραπεία ζευγαριών με τη μέθοδο EFT-Emotional Focused Therapy. Αυτή η εκπαίδευση μου έδωσε το συστημικό τρόπο προσέγγισης της θεραπείας. Κατανόησα βαθύτερα το πώς αναπτύσσονται τα μοτίβα μέσα στις σχέσεις. Το πώς κουβαλάμε μέσα στις σχέσεις μας όλη μας την ιστορία και τα τραύματά μας. Το πώς οι στερεοτυπίες και τα πρέπει εγκλωβίζουν τη σεξουαλικότητα, την αυθεντικότητα και τη βαθιά σύνδεση με τον άλλον. Το πώς οι συντροφικές σχέσεις μπορεί να αποτελούν πηγή άγχους και όχι ευχαρίστησης. Το πόσο σημαντική είναι η αυτοεικόνα και η αυτοπεποίθησή μας για τα όρια που θέτουμε μέσα στις σχέσεις. 

Για εμένα τo κοινό ανάμεσα στην NDI και το EFT ήταν το ζήτημα των επιθυμιών και τις ικανοποίησης. Όσο δεν αναγνωρίζουμε τις επιθυμίες μας και δεν παίρνουμε ευχαρίστηση, τα ηνία τα έχουν περισσότερο οι καταστροφικές μας πλευρές. Δρούμε καταστροφικά τόσο ως προς τον εαυτό μας όσο και προς τους γύρω μας. Ο καθένας έχει την ευθύνη να αναγνωρίσει τις δικές του επιθυμίες και να μιλάει για αυτές στον/στην σύντροφό του. Από την άλλη ο/η σύντροφος οφείλει να ακούει και να σέβεται τις επιθυμίες αυτές. Σύμφωνα με την NDI αυτό οδηγεί στην αρμονική συνύπαρξη και υπάρχει ικανοποίηση στις σχέσεις. 

Το EFT προτείνει συγκεκριμένους τρόπους επικοινωνίας μεταξύ των ζευγαριών. Μία προϋπόθεση για να λειτουργήσει η επικοινωνία για τις επιθυμίες στα ζευγάρια, χρειάζεται να είναι απενοχοποιημένη η ικανοποίηση. Για να μπορώ να μιλήσω στον/ην σύντροφό μου για τη δική μου ικανοποίηση σημαίνει ότι μου επιτρέπω να παίρνω ευχαρίστηση και την έχω σε σημαντική θέση μέσα μου. Η θυσία των επιθυμιών, της ευχαρίστησης και της ικανοποίησής μου για χάρη του άλλου αποβαίνει καταστροφική για τη σχέση, σε αντίθεση με αυτό που μπορεί να πιστεύει κάποιος. Θυσιάζοντας τον εαυτό μου συσσωρεύω θυμό με συμπεριφορικές προεκτάσεις εκδηλώσεων νεύρων ή παθητικής επιθετικότητας.

Η ανάγκη για συντροφικότητα είναι πανανθρώπινη. Τα εμπόδια για ουσιαστική, μακρόχρονη και βαθιά σύνδεση εντοπίζονται στο πώς συνδεθήκαμε με τα σημαντικά πρόσωπα στην παιδική μας ηλικία και στο τι μάθαμε για τις σχέσεις και τη σεξουαλικότητα. Ο φόβος της σύνδεσης αφορά πάρα πολλούς ενήλικες και τους απομακρύνει από την όμορφη συντροφική ζωή. 

Ως άνθρωπος:

Στην εκπαίδευσή μου στο Mindfulness βίωσα τη σιωπή ως μία από τις ισχυρότερες συνθήκες για να έρθω σε επαφή με τον εαυτό μου. Κάνω ειρήνη με όλες τις πτυχές του εαυτού μου καθώς μαθαίνω να παρατηρώ απλώς ό,τι μου συμβαίνει χωρίς κρίση.  Οι 7 πυλώνες του Mindfulness με αγγίζουν ως άνθρωπο και ζώντας σύμφωνα με αυτές συμβάλλω στο βαθμό που μου αναλογεί σε έναν καλύτερο κόσμο. Οι 7 αυτοί πυλώνες του είναι: 

 

  • Η μη κριτική: Από μικρή ηλικία μαθαίνουμε να κρίνουμε και να κρινόμαστε. Γινόμαστε αυστηροί και με τον εαυτό μας και με τους άλλους. Τα βλέπουμε όλα μέσα από τα προσωπικά μας φίλτρα και συνεχώς με βάση αυτά κρίνουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας. Αυτή η λειτουργεία είναι τόσο αυτοματοποιημένη που σχεδόν δεν την αντιλαμβανόμαστε γι’ αυτό και αν ρωτήσουμε ανθρώπους αν ασκούν κριτική, αρκετοί θα απαντήσουν πως δεν το κάνουν. Η κρίση εμποδίζει την εξέλιξή μας και σκοτεινιάζει τις σχέσεις μας, καθώς κάθε φορά που κρίνουμε ασκούμε μία μορφή εξουσίας.
  • Η υπομονή: Σχεδόν σε ότι κάνουμε καθημερινά βιαζόμαστε. H υπομονή δεν σημαίνει ανοχή και καταπάτηση των ορίων μας. Αντίθετα, σημαίνει σεβασμός στα όρια μας και στα όρια των άλλων. Σημαίνει να δίνω χρόνο στον εαυτό μου και να μην τον βιάζω για τίποτα. 
  • Ο νους του αρχάριου: Τι θα γινόταν αν σήμερα που θα συναντήσω έναν άνθρωπο που γνωρίζω τον αντικρύσω σαν να μην τον γνωρίζω; Τι θα γίνει αν έχω την ευγενική περιέργεια να μάθω κάτι καινούριο για αυτόν που ίσως να μην έχω προσέξει μέχρι τώρα επειδή τον αξιολογώ με βάση τις στερεοτυπίες που έχω ήδη μέσα μου για αυτόν; Νους του αρχάριου σημαίνει βλέπω τον εαυτό μου και τον κόσμο με ανοικτότητα. Δεν επιτρέπω στις προηγούμενες εμπειρίες μου να καθορίζουν τη ζωή μου στο σήμερα και να επαναλαμβάνω τα ίδια μοτίβα. Εγκαταλείπω στερεοτυπίες και προκαταλήψεις και ανοίγομαι στο καινούριο και το διαφορετικό. 
  • Η εμπιστοσύνη: Σε όλη μας τη ζωή εκπαιδευόμαστε στη μη-εμπιστοσύνη. Δεν μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε τους άλλους, τον εαυτό μας και τη ζωή. Χτίζουμε την προσωπικότητά μας στο πώς θα αντιμετωπίσουμε τους άλλους και πώς θα προστατευτούμε από αυτούς. Μαθαίνουμε να μην πιστεύουμε στον εαυτό μας και να τον αμφισβητούμε ή να νιώθουμε ανεπάρκεια. Προσπαθούμε να ελέγξουμε τα πάντα προκειμένου να αποφύγουμε τις κακοτοπιές της ζωής ή το τι θα σκεφτούν οι άλλοι για εμάς. Τι θα γινόταν αν καλλιεργούσαμε την εμπιστοσύνη; Τι θα γινόταν αν σταματούσαμε να χτίζουμε τον εαυτό μας επάνω στον φόβο και την ανασφάλεια; 
  • Το εσωτερικό άφημα: Πολύ συχνά σε διάφορες φάσεις της ζωής μας πιεζόμαστε γιατί νομίζουμε ότι αν πιέσουμε τον εαυτό μας θα πετύχουμε περισσότερα πράγματα ή ότι θα φτάσουμε συντομότερα στους στόχους μας. Επιπλέον, μας απαγορεύουμε να αισθανόμαστε όλα τα συναισθήματα π.χ. θυμό, θλίψη κτλ ή να κάνουμε συγκεκριμένες σκέψεις π.χ. εκδίκησης. Κάθε φορά που παρατηρούμε ότι ο νους μας περιπλανιέται, αντί να μαχόμαστε και να πιεζόμαστε, μπορούμε να εξασκούμαστε στην απλή παρατήρηση και στην αποδοχή όσων μας συμβαίνουν. Μπορούμε να αφηνόμαστε και να επιτρέπουμε να αναδυθεί οποιαδήποτε αίσθηση ακόμα και μη ευχάριστη. Αντί να προσπαθούμε να το διώξουμε μπορούμε να δούμε την εμπειρία που έχει να μας προσφέρει. «Είναι εντάξει» ό,τι και να νιώθουμε. 
  • Η αποδοχή: Η αποδοχή οδηγεί στην πραγματική αλλαγή. Η αποδοχή οδηγεί στην παραδοχή όσων μου συμβαίνουν. Η παραδοχή ολόκληρης της ύπαρξής μας χωρίς αυτοκατηγορία και ενοχές μας οδηγεί στις πιο φωτεινές πλευρές του εαυτού μας. Αποδοχή σημαίνει να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να είναι ελεύθερος να εκφράζει όλες τις πτυχές του. Όσο περισσότερο με αποδέχομαι τόσο περισσότερο μπορώ να αποδεχτώ και τους άλλους και τον κόσμο γύρω μου. 
  • Η μη-προσκόλληση: Ένα από τα πιο ισχυρά εμπόδια για την αλλαγή μας είναι οι συνήθειες μας ή/και όσα μας είναι οικεία. Ο εγκέφαλός μας έχει την τάση να αναπαράγει όσα έχουμε μάθει ακόμα και αν αυτά είναι δυσλειτουργικά ή καταστροφικά για εμάς. Για να μάθω κάτι καινούριο πρώτα χρειάζεται να παραδεχτώ ότι έχω προσκολλήσεις και να τις αντικρύσω. Μπορεί να είναι καθημερινές συνήθειες όπως για παράδειγμα η διατροφή μου, μία εξάρτηση όπως για παράδειγμα το κινητό, ή μία στερεοτυπία, για παράδειγμα η ομοφοβία. Είναι θησαυρός με ειρηνικό τρόπο να ανακατευθύνω τον εαυτό μου σε καινούριες συνήθειες και νέους τρόπους σκέψης και ύπαρξης.  

Το όραμά μου ως άνθρωπος είναι να διαδίδω τρόπους μείωσης της βίας, των καταστροφικών συμπεριφορών και της άσκησης εξουσίας. Να εμπνέω τους ανθρώπους προς την αγάπη και την αποδοχή του εαυτού τους και των άλλων. 

Professional Credentials

Licenses & Certifications

  • Ψυχοθεραπεύτρια NDI
  • Ψυχοθεραπεεύτρια ζευγαριών EFT
  • Total Mindfulness Instructor Ison Psychometrica
  • Εκπαίδευση στη χορήγηση και αξιολόγηση MMPI-ΙΙ
  • Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού (16pf-cab)

education background

  • Πτυχίο Ψυχολογίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Μεταπτυχιακές Σπουδές Φιλοσοφίας Α.Π.Θ. 

Professional Experience

  • Μέλος της Ομάδας Μελέτης Ψυχοφυσιολογικών Διαταραχών που σχετίζονται με το άγχος – Α.Π.Θ. 
  • Συμβουλευτική Σπουδαστών, ΙΕΚ ΑΚΜΗ
  • Διδασκαλία μαθημάτων Ψυχολογίας, ΙΕΚ ΑΚΜΗ
  • Προϊσταμένη Έλέγχου Ποιότητας Εκπαίδευσης και Σεμινάρια Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών, ΙΕΚ ΑΚΜΗ
  • Διευθύντρια Σπουδών ΙΕΚ ΞΥΝΗ
  • Ψυχολόγος ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Πολίχνης

Mobile Detox- Η ιστορία μου

Η Συνειδητοποίηση Ήταν σοκαριστικό το πώς ένιωσα όταν για 20 λεπτά δεν είχα πρόσβαση στο κινητό μου! Άμεση συνειδητοποίηση της εξάρτησης! Και αν χρειαστεί να

Read More »

Τι είναι η αγοραφοβία

 Τι είναι η αγοραφοβία; Η αγοραφοβία επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα του ανθρώπου που τη βιώνει. Σύμφωνα με το DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental

Read More »

Θέλεις να απαλλαγείς από τις κρίσεις πανικού;

Συμπλήρωσε την φόρμα επικοινωνίας και η Ψυχολόγος του κέντρου θα επικοινωνήσει μαζί σου για το πρώτο βήμα.