Τι είναι η αγοραφοβία

 Τι είναι η αγοραφοβία;

Η αγοραφοβία επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα του ανθρώπου που τη βιώνει. Σύμφωνα με το DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) είναι η φοβία κατά την οποία νιώθει κάποιος έντονο άγχος σε καταστάσεις όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε πολυσύχναστους χώρους ή σε μέρη που νιώθει ότι δεν μπορεί εύκολα να διαφύγει ή να ζητήσει βοήθεια ή όταν βρίσκεται μόνος του εκτός σπιτιού. Νιώθει ότι εάν βρεθεί σε αυτές τις συνθήκες υπάρχουν τα εξής σενάρια: 1. Να γίνει ρεζίλι εάν κάποιος καταλάβει τι του συμβαίνει, 2. Να είναι αβοήθητο, 2. Να μην μπορεί να φύγει από εκεί και να πάθει κρίση πανικού, 3. Να λιποθυμήσει ή να πάθει κάτι άλλο με την υγεία του. 

Είναι συχνή η δήλωση, των ατόμων με αγοραφοβία, «δεν μπορώ να ζήσω φυσιολογική ζωή» και αυτό συμβαίνει γιατί στην καθημερινότητα προσπαθεί να αποφύγει τα μέρη που μπορεί να τον κάνουν να αισθανθεί άγχος και φόβο. Αναγκάζεται, λοιπόν, να περιορίζει τις δραστηριότητες ή τις κοινωνικές του συναναστροφές, ώστε να αποφύγει όλο αυτό το δυσάρεστο βίωμα. Πολύ συχνά η αγοραφοβία συνυπάρχει με κρίσεις πανικού, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι οι συγκεκριμένες συνθήκες θα προκαλέσουν τόσο άγχος που θα κορυφωθεί με κρίση πανικού. 

Κατά τον Bados (2006), τα προβλήματα με τις κρίσεις πανικού και την αγοραφοβία είναι πολύ συχνά και συγκεκριμένα αποτελούν το 50-60 % των φοβικών περιπτώσεων που απευθύνονται για ψυχοθεραπεία και παρακολουθούνται κλινικά (Bados, 2009). 

Η εικονική πραγματικότητα (VR) δείχνει να είναι μια καλή εναλλακτική σχετικά με τις παραδοσιακές τεχνικές της έκθεσης στην θεραπεία της αγοραφοβίας. Αντίθετα από την έκθεση στην πραγματικότητα, η εικονική πραγματικότητα επιτρέπει την εξατομίκευση και τον έλεγχο των παραμέτρων της έκθεσης. Επιπλέον, αυτή η τεχνολογία Vr είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην επαλαμβανόμενη έκθεση στην φοβική κατάσταση όσες φορές είναι αναγκαίο (Botella et al, 2004). Η έκθεση γίνεται σταδιακά και επαναλαμβανόμενα μέχρι να αποσυνδεθεί ο φόβος από την συγκεκριμένη συνθήκη. Επίσης προλαμβάνει τις κρίσεις πανικού, αποτρέποντας τον φόβο της κρίσης πανικού, ο οποίος και αποτελεί ένας σημαντικός παράγοντας επανεμφάνισής τους. 

Βιβλιογραφία-Έρευνες

  • Bados López, A. (2009). Agoraphobia and panic: Nature, evaluation and treatment. (http://hdl.handle.net/2445/6261)
  • Botella, C., García-Palacios, A., Villa, H., Baños, R., Quero, S., Alcañiz, M., & Riva, G. (n.d.). Virtual Reality Exposure In The Treatment Of Panic Disorder And Agoraphobia: A Controlled Study. Clinical Psychology & Psychotherapy, 164-175.

Newsletter

Sign up our newsletter to get updated information, promo or insight for free.

Latest Post

Categories

Need Help?
Get The Support You Need From One Of Our Therapists

Θέλεις να απαλλαγείς από τις κρίσεις πανικού;

Συμπλήρωσε την φόρμα επικοινωνίας και η Ψυχολόγος του κέντρου θα επικοινωνήσει μαζί σου για το πρώτο βήμα.