Ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεια Δια ζωσησ

Στην Ψυχοθεραπεία εφαρμόζονται θεραπευτικά προγράμματα κατόπιν εξατομικευμένου πλάνου αντιμετώπισης ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου. 

Ψυχοθεραπεια διαδικτυακα

Με αφορμή τον Covid-19 εκσυγχρονίσαμε την Ψυχοθεραπεία και προσαρμόσαμε όλα τα θεραπευτικά προγράμματα ώστε να εφαρμόζονται και on-line.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ψυχοθεραπεία εξαρτάται από τη δυνατή διαπροσωπική σχέση ανάμεσα στον πελάτη και τον ψυχοθεραπευτή. Η συνεργασία στηρίζεται σε αμοιβαία αποδεκτούς όρους που διασφαλίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που δουλεύουμε μαζi ώστε να δημιουργήσουμε μία βαθιά και σημαντική σύνδεση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία το άτομο βρίσκει τον εαυτό του και διευρύνει το δυναμικό του, πετυχαίνοντας βαθύτερη επίγνωση, κάνοντας παράλληλα επιλογές ωφέλιμες για το ίδιο ενώ νοηματοδοτεί εκ νέου τη ζωή του.  

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η αποτελεσματική ψυχοθεραπεία μπορεί όχι μόνο να ανακουφίζει τα δυσάρεστα συμπτώματα και σκέψεις αλλά επίσης να αλλάξει το άτομο προς την κατεύθυνση που επιθυμεί. Όσο περισσότερο κατανοεί πώς και γιατί σκέφτεται, αισθάνεται και συμπεριφέρεται με δυσλειτουργικούς τρόπους, τόσο ευκολότερο γίνεται να αξιοποιήσει αυτήν την επίγνωση ώστε να κάνει καλύτερες επιλογές στην προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική του ζωή. Το αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών οδηγεί στην ανάδυση των πραγματικών επιθυμιών του και κατ’ επέκταση σε μια ειρηνική συνύπαρξη με τον Εαυτό και τον Κόσμο.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Πιστεύουμε πως για να βοηθήσουμε το άτομο να απαλλαγεί από τις ψυχικές δυσκολίες του, χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο το οποίο θα καλύπτει την μοναδικότητα και τις ανάγκες του. Το εξατομικευμένο πλάνο είναι βασισμένο σε επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές τις οποίες δανειζόμαστε από την ψυχοδυναμική, την γνωστικοσυμπεριφορική, την Gestalt, το ψυχόδραμα,την προσωποκεντρική και τη θεραπεία μέσω τεχνών.

common questions

Η Ψυχοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις το άγχος και οποιαδήποτε άλλη ψυχική δυσκολία αντιμετωπίζεις. Η ψυχοθεραπεία εστιάζει στις αιτίες των ψυχικών δυσλειτουργιών, στην αναγνώριση των συναισθηματικών μοτίβων και στις βαθύτερες αλλαγές του ψυχισμού. Σταδιακά αποκτάς επίγνωση και συνειδητότητα των συναισθημάτων, των σκέψεων και των πράξεών σου. Αποδέχεται όλες τις πλευρές του εαυτού του και σε φροντίζεις περισσότερο. Ανακαλύπτεις τις γνωστικές διαστρεβλώσεις και τις πεποιθήσεις που εμποδίζουν τον πραγματικό σου εαυτό να είναι παρών στη ζωή σου. Αναδύονται οι πραγματικές σου επιθυμίες και ζεις τη ζωή του σύμφωνα με αυτές. Με την Ψυχοθεραπεία καταφέρνεις να ζεις στο εδώ και τώρα έχοντας απαλλαγεί από το βάρος του παρελθόντος και τους φόβους για το μέλλον. Δημιουργείς πηγές ευχαρίστησης για εσένα και οι σχέσεις σου γίνονται πιο αρμονικές. 

Η Ψυχοθεραπεία βασίζεται στη μάθηση. Όλες οι εμπειρίες του παρελθόντος έχουν καθορίσει αυτό που είσαι σήμερα. Από το περιβάλλον σου έμαθες τρόπους σκέψης αλλά και συναισθηματικές αντιδράσεις στα ερεθίσματα. Η αυτοεικόνα σου βασίστηκε στο ποιος σου είπαν ότι είσαι ή στο πώς σε έχουν κάνει να αισθανθείς. Στις σχέσεις σου αναπαράγεις τα μοτίβα που έχεις δει. Όσα έχεις μάθει σου είναι οικεία και αυτονόητα ακόμα και εάν δεν σου αρέσουν ή σου δυσκολεύουν την ζωή. Συνήθως μέχρι να κάνουμε Ψυχοθεραπεία είναι δύσκολο να αντιληφθούμε την δύναμη της μάθησης. Νιώθουμε μέσα μας συγκρούσεις γιατί αυτά που μάθαμε μας καθοδηγούν ενώ εμείς επιθυμούμε διαφορετικά πράγματα για τη ζωή μας. Με την Ψυχοθεραπεία αναγνωρίζεις όσα έμαθες και επιλέγεις ποια θέλεις να κρατήσεις και ποια να αφήσεις πίσω. Μαθαίνεις με τη βοήθεια του θεραπευτή καινούριους τρόπους ύπαρξης. Επιστημονικά η Ψυχοθεραπεία βασίζεται στη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου, η οποία είναι η ικανότητά του να αναδιαμορφώνεται από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Όταν ο εγκέφαλος έρθει αντιμέτωπος με προκλήσεις ή μεγάλες αλλαγές, προσαρμόζεται αναδιαμορφώνοντας τις ήδη υπάρχουσες συνδέσεις. Αντιστρόφως, άλλοι παράγοντες προκαλούν απώλεια συνάψεων (Kays, J., L., Hurley, R., L., & Taber, K., H. (2012). The Dynamic Brain: Neuroplasticity and Mental Health. The journal of neuropsychiatry and clinical neurosciences. Vol. 24 (2), pp.   118-124.)

Η Ψυχοθεραπεία είναι ένα περιβάλλον προκλήσεων και ως συνθήκη αποτελεί ένα συγκινησιακό βίωμα ικανό να επιφέρει αλλαγές στις δομές του εγκεφάλου. Μέσα από τα θετικά βιώματα της διαδικασίας της Ψυχοθεραπείας ακόμα και οι τραυματικές εμπειρίες επαναπροσδιορίζονται συναισθηματικά. Υπάρχει πάντα το περιθώριο σε οποιαδήποτε ηλικία και αν βρίσκεσαι και σε οποιαδήποτε φάση της ζωής σου να μάθεις κάτι καινούριο και να αλλάξεις τη ζωή σου. 

Το πότε κάποιος χρειάζεται να κάνει Ψυχοθεραπεία σχετίζεται περισσότερο με πώς νιώθει  στην καθημερινή του ζωή. Η Ψυχοθεραπεία μπορεί να ξεκινήσει με αφορμή κάποιο δυσάρεστο αίσθημα ή γεγονός, ή απλώς ως μία επιθυμία για αυτογνωσία, εξέλιξη και καλύτερη ποιότητα ζωής και σχέσεων. Εξαιρώντας τις περιπτώσεις όπου κάποιος μπορεί να μην έχει επίγνωση ότι πρέπει να ακολουθήσει θεραπεία, όπως για παράδειγμα στην Σχιζοφρένεια ή άλλες Ψυχωσικές Διαταραχές, οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην ψυχοθεραπευτική δουλειά είναι πάρα πολλοί. 

Ομαδοποιώντας κάπως τους λόγους αυτούς θα ήταν καλό για εσένα να ξεκινήσεις Ψυχοθεραπεία εάν σου συμβαίνουν τα παρακάτω: 

1. Συναισθηματική κατάσταση: εάν αισθάνεσαι συχνά δυσφορία, ανησυχία, θλίψη, άγχος, έλλειψη ενδιαφέροντος και ικανοποίησης, απότομες συναισθηματικές αλλαγές, θυμό, απογοήτευση, αίσθημα αδικίας και παράπονο, πόνο, φόβο και φοβίες, εάν νιώθεις πολλές ενοχές ακόμα και για απλά ζητήματα

2. Γνωστικές λειτουργίες: εάν κάνεις πολλές σκέψεις και νιώθεις ότι μπαίνεις σε λαβύρινθο υπερανάλυσης, εάν νιώθεις σύγχυση και δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά, εάν δεν μπορείς να πάρεις αποφάσεις, εάν δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, εάν δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις πράγματα που πριν μπορούσες, εάν δεν έχεις διαύγεια, εάν ξεχνάς, εάν βρίσκεσαι συχνά σε αδιέξοδο.

3. Σωματικές αισθήσεις: εάν έχεις σωματικούς πόνους π.χ. πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, εάν έχεις δύσπνοιες, εφιδρώσεις, τρέμουλο, ταχυκαρδίες όταν αγχώνεσαι, εάν νιώθεις κόπωση και αδυναμία

4. Γεγονότα ζωής: Εάν πρόσφατα βίωσες σημαντική απώλεια και χρειάζεται να γίνει η επεξεργασία του πένθους, εάν έγινε σημαντική αλλαγή στη ζωή σου όπως διαζύγιο, γέννηση παιδιού, αλλαγή καριέρας, μετακόμιση κτλ. Εάν περνάς μεγάλη περίοδο με στρεσοπαράγοντες όπως με τις αλλαγές εξαιτίας του covid-19

5. Δυσλειτουργικές σκέψεις: εάν κάνεις συχνά καταστροφικά και αρνητικά σενάρια, εάν ο φόβος καθορίζει τις σκέψεις σου, εάν σκέφτεσαι ότι δεν θέλεις να ζεις, εάν σκέφτεσαι συνέχεια τα ίδια πράγματα επίμονα

6. Τραυματικές εμπειρίες: εάν έχεις υποστεί στο παρελθόν ή πρόσφατα τραυματικές εμπειρίες π.χ. κακοποίηση, τρακάρισμα, ξαφνικό άκουσμα «κακών» ειδήσεων, φυσικές καταστροφές, κ.ά. 

7. Προβλήματα στις σχέσεις: εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα στη συντροφική σου σχέση (μπορείς να απευθυνθείς και για θεραπεία ζεύγους), εάν έχεις δυσκολίες με τα παιδιά π.χ. εφηβεία, αναπτυξιακές αλλαγές του παιδιού, προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών (μπορείς να απευθυνθείς και για οικογενειακή θεραπείας), εάν σου είναι δύσκολο να συζητάς, να ανοίγεσαι ή να βρίσκεσαι σε κόσμο, εάν νιώθεις ότι πληγώθηκες και δεν μπορείς να συγχωρέσεις ή εάν πλήγωσες εσύ και δεν συγχωρείς τον εαυτό σου.

Σε κάθε περίπτωση πυξίδα για να ξεκινήσεις ψυχοθεραπείας είναι η δική σου επιθυμία ακόμα και αν δεν ξέρεις γιατί και θέλεις απλώς κάποιον να σε ακούσει ή να σε καταλάβει. Ο θεραπευτής είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σε ακούσει με αποδοχή, κατανόηση και χωρίς κρίση και θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις οτιδήποτε σου συμβαίνει

Για να είναι αποτελεσματική η Ψυχοθεραπεία είναι απαραίτητες τρεις συνθήκες:

  1. Να έχεις πραγματικά την επιθυμία και να έχει νόημα για εσένα. Αυτό διασφαλίζει την ενεργή σου συμμετοχή, η οποία είναι απαραίτητη για τη εξέλιξή σου. Ο Michel Lobrot έλεγε ότι η επιθυμία είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες μάθησης. Αν πραγματικά το θέλεις θα γίνουν αλλαγές, παρά τα εσωτερικά εμπόδια, τις αντιστάσεις ή τον σαμποτέρ μέσα σου. Ο θεραπευτής θα σε βοηθήσει να άρεις όλα αυτά τα εμπόδια. Μέσα από την Ψυχοθεραπεία θα μάθεις πώς να βοηθάς τον εαυτό σου και να στηρίζεσαι στις δυνάμεις σου.
  2. Να επιλέξεις τον θεραπευτή που σου ταιριάζει. Η σχέση με τον θεραπευτή είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες για την αποτελεσματική ψυχοθεραπεία. Σίγουρα, όπως όλες οι σχέσεις, έτσι και αυτή χτίζεται και εξελίσσεται, όμως είναι σημαντικό να αισθανθείς καλά μαζί του από την πρώτη συνεδρία. Όλο και περισσότερο πρέπει να αισθάνεσαι εμπιστοσύνη, ασφάλεια, οικειότητα, αποδοχή και ότι είναι εκεί για εσένα και πραγματικά σε καταλαβαίνει. Η σχέση χρειάζεται να έχει όρια και να είναι σαφής οι όροι της συνεργασίας σας. Μαζί του μπορείς να μοιράζεσαι οτιδήποτε σε απασχολεί γύρω από τις σχέση σας και ο τρόπος που θα το αντιμετωπίσει είναι καθοριστικός για τη συνέχεια της συνεργασίας σας. 
  3. Να κάνεις συστηματικές εβδομαδιαίες συνεδρίες για τουλάχιστον τρεις μήνες. Η Ψυχοθεραπεία είναι μία διαδικασία που χρειάζεται χρόνο για να λειτουργήσει. Το τρίμηνο είναι το ελάχιστο διάστημα που χρειάζεται ώστε να αρχίσεις να καταλαβαίνεις πώς λειτουργεί και να αισθάνεσαι αλλαγές. Η σταθερή μέρα και ώρα θέτει τον εγκέφαλο από τη μία σε προετοιμασία για την επόμενη συνεδρία και από την άλλη προλαβαίνει να επεξεργαστεί όσα έχουν συμβεί στην προηγούμενη συνεδρία. Αυτό αλλάζει στην περίπτωση που μπορεί απλώς να χρειάζεσαι κάποιες συναντήσεις  Συμβουλευτικής, όπου οι συναντήσεις μπορεί να είναι λιγότερες, ακόμα και μία, ή πιο αραιές.

Η συχνότητα και η διάρκεια των συνεδριών αποφασίζεται από κοινού με τον θεραπευτή. Η Ψυχοθεραπεία για να είναι αποτελεσματική συνήθως χρειάζεται συστηματικές συναντήσεις και για ένα διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. Στην αρχή της Ψυχοθεραπείας διατυπώνονται τα θεραπευτικά σου αιτήματα, δηλαδή ποιες είναι οι επιθυμίες και οι στόχοι σου και τι θέλεις να έχεις καταφέρει στο τέλος της θεραπείας σου. Ταυτόχρονα συνυπολογίζεται το επίπεδο της δυσφορίας σου και των συμπτωμάτων καθώς και αν υπάρχει, η διάγνωση του ψυχικού προβλήματος. Με βάση αυτά, αρχικά, ορίζεται κατά προσέγγιση το χρονικό διάστημα που μπορεί να χρειαστεί. Ωστόσο, στην πορεία μπορεί αυτό να επαναπροσδιοριστεί ανάλογα με την εξέλιξη. Όταν τα αρχικά αιτήματα ικανοποιούνται τότε μπορεί να σταματήσει η Ψυχοθεραπεία ή να συνεχιστεί, εάν το επιθυμείς, διατυπώνοντας νέα αιτήματα. Για όλα αυτά τα ζητήματα της συχνότητας, της διάρκειας, της αναβολής ή ακύρωσης των συνεδριών αλλά και του τρόπου λήξης της Ψυχοθεραπείας σε ενημερώνει ο θεραπευτής σου, ενίοτε και εγγράφως με το «Θεραπευτικό Συμβόλαιο». Για να συνεργαστείς μαζί του χρειάζεται και εσύ μέσα σου να συμφωνείς με τον τρόπο λειτουργίας και τους όρους της συνεργασίας σας. 

Σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας των Ψυχολόγων η εχεμύθεια και η τήρηση του απορρήτου είναι στα πλαίσια των υποχρεώσεων του θεραπευτή. Ο θεραπευτής οφείλει να σε ενημερώσει για τις αρχές που διέπουν την τήρηση των αρχείων του και το απόρρητο των πληροφοριών. Η ενημέρωση γίνεται και εγγράφως, όπως και η συγκατάθεσή σου, εάν συμφωνείς με τους όρους τήρησης των αρχείων και των προσωπικών δεδομένων. Σε κάθε περίπτωση εάν εκτιμήσεις ότι υπάρχει παράβαση των υποχρεώσεών του θεραπευτή σου ως προς το απόρρητο μπορείς να απευθυνθείς με καταγγελία προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (τηλέφωνα: +30-210 6475600 Fax: +30-210 6475628, καταγγελία μέσω mail στο complaints@dpa.gr , ταχυδρομικά στη διεύθυνση Κηφισίας 1-3, Τ.Κ. 115 23, Αθήνα).

Θέλεις να απαλλαγείς από τις κρίσεις πανικού;

Συμπλήρωσε την φόρμα επικοινωνίας και η Ψυχολόγος του κέντρου θα επικοινωνήσει μαζί σου για το πρώτο βήμα.