Τι είναι ο φόβος της δημόσιας ομιλίας

Τι είναι ο φόβος της δημόσιας ομιλίας;

Στο τρέχον διαγνωστικό σύστημα ψυχικής υγείας, ο φόβος της δημόσιας ομιλίας είναι ταξινομημένος στην Διαταραχή Κοινωνικού Άγχους (ΔΚΑ). Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι μόνο το 29% των περιπτώσεων μπορούν να διαγνωστούν. Πρόσφατα δεδομένα έδειξαν ότι το 34% του πληθυσμού ίσως έχει προβλήματα άγχους όταν αντικρίζουν το κοινό, τα οποία γενικά έχουν αρνητικές συνέπειες στο ακαδημαϊκό ή επαγγελματικό μέλλον του ατόμου που υποφέρει. 

Το άτομο με φόβο της δημόσιας ομιλίας νιώθει άγχος και δυσφορία γιατί νομίζει ότι οι άλλοι θα τον κρίνουν, ότι θα δουν την ανεπάρκεια και τις αδυναμίες του και τελικά θα οδηγηθεί σε εξευτελισμό. Το άγχος αυτό του προκαλεί σωματικά συμπτώματα που μπορεί να φτάνουν μέχρι και τις κρίσεις πανικού. 

Η επιλογή της θεραπείας για αυτόν τον τύπο φοβίας βασίζεται συνήθως στις τεχνικές έκθεσης σε συνδυασμό με τεχνικές χαλάρωσης, στην εκπαίδευση σε δεξιότητες δημόσιας ομιλίας και στην αλλαγή των πεποιθήσεων για τον εαυτό. 

Για αρκετό καιρό, η έρευνα που γινόταν με την εικονική πραγματικότητα (VR) ως θεραπευτικό εργαλείο για τον φόβο της δημόσιας έκθεσης ήταν πολύ εκτενής και ταυτίστηκε, όχι μόνο με την θεραπευτική αποτελεσματικότητα, αλλά, επίσης, και με την δυνατότητα να ενσωματώσουμε διαφορετικές τεχνικές. (Safir et al, 2012). 

Βιβλιογραφία-Έρευνες

  • Safir, M.P., Wallach, H.S. & Bar-Zvi, M. (2012). Virtual reality cognitive behavior therapy for public speaking anxiety: One-year follow-Up. Behavior Modification, 36(2), 235-246.

Newsletter

Sign up our newsletter to get updated information, promo or insight for free.

Latest Post

Categories

Need Help?
Get The Support You Need From One Of Our Therapists

Θέλεις να απαλλαγείς από τις κρίσεις πανικού;

Συμπλήρωσε την φόρμα επικοινωνίας και η Ψυχολόγος του κέντρου θα επικοινωνήσει μαζί σου για το πρώτο βήμα.