Ο Φόβος του Αεροπλάνου – Αντιμετώπιση

Σύμφωνα με έρευνες το 10% των ανθρώπων αποφεύγει τα αεροπλάνα, το 15% πετάει με μεγάλη δυσφορία και το 2.6 με 3.5% έχουν φοβία. Το αεροπλάνο στατιστικά είναι το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς. Ωστόσο, κανέναν που έχει φοβία του αεροπλάνου δεν τον ησυχάζει αυτή η πληροφορία. Βρισκόμαστε δεκάδες μέτρα επάνω από το έδαφος και χωρίς να έχουμε εμείς οι ίδιοι τον έλεγχο ή την δυνατότητα να πετάξουμε αν χρειαστεί! Ο περιορισμένος χώρος του αεροπλάνου, οι αναταράξεις, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η απογείωση και η προσγείωση αποτελούν έντονες πηγές άγχους. Αρκετοί άνθρωποι αποφεύγουν εντελώς τις πτήσεις και άλλοι παθαίνουν κρίσεις πανικού κατά τη διάρκεια ή ακόμα και στην ιδέα μόνο της πτήσης.

Η φοβία του αεροπλάνου μπορεί να μην επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα όμως έχει επίδραση σε διαφορετικές πτυχές της ζωής: Την επαγγελματική, καθώς μπορεί να αποκλείονται εργασίες που απαιτούν ταξίδια ή σπουδές σε άλλες χώρες, Την προσωπική, από την σύγκρουση με την οικογένεια αν το μέλος δεν μπορεί να ακολουθήσει σε ταξίδια μέχρι την στέρηση της ικανοποίησης, Την κοινωνική, γιατί το άτομο δεν μπορεί να ακολουθήσει σε ταξίδια με παρέες. Και Την εσωτερική ζωή, καθώς ακόμα και αν τα καταφέρνει γενικά στη ζωή, η ιδέα ότι δεν μπορεί να πετάξει του δημιουργεί αίσθημα ανημπόριας ή ανεπάρκειας.

Για να αντιμετωπιστεί η φοβία του αεροπλάνου χρειάζεται ένα θεραπευτικό εξατομικευμένο πλάνο το οποίο συμπεριλαμβάνει τα εξής:

  1. Ψυχοεκπαίδευση: Με την ψυχοεκπαίδευση καταλαβαίνει το άτομο τι είναι ο φόβος και το άγχος. Μαθαίνει πώς προκαλούνται τα σωματικά συμπτώματα και οι αρνητικές σκέψεις. Δεν παλεύει πια με το άγνωστο αλλά γνωρίζει κάθε τι που του συμβαίνει. 
  2. Mindfulness με εικονική πραγματικότητα: Σύμφωνα με έρευνες, το Mindfulness συμβάλει στην επίγνωση των δυσλειτουργικών μοτίβων σκέψης, συναισθημάτων και δράσεων και οδηγεί στην αποδοχή των ανεπιθύμητων εσωτερικών εμπειριών (Morgan, Danitz, Roemer and Orsillo, 2016). 
  3. Ειδικές τεχνικές χαλάρωσης με εικονική πραγματικότητα: Η εκπαίδευση στις τεχνικές χαλάρωσης προσφέρει στο άτομο τις τεχνικές που χρειάζεται ώστε να αποκτήσει αυτοέλεγχο και να μπορεί να μειώσει το άγχος του μόνο του. 
  4. Εικονική πραγματικότητα: Με τα γυαλιά της εικονικής πραγματικότητας το άτομο βιώνει την εμπειρία της πτήσης ακούγοντας και βλέποντας ό,τι και στο πραγματικό αεροδρόμιο ή αεροπλάνο. Εξοικειώνεται σταδιακά με αυτό που φοβάται μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. 

Το αποτέλεσμα των παραπάνω τεχνικών είναι να μπορεί το άτομο να ελέγξει το άγχος και να μην αποφεύγει κανένα περιβάλλον που φοβάται. 

Πολλές μελέτες απέδειξαν την αποτελεσματικότητα του VR για την θεραπεία της φοβίας της πτήσης σε συνδυασμό με την εκπαίδευση σε τεχνικές χαλάρωσης (Costa et al. 2008, Botella et al. 2004).  

Βιβλιογραφία-Έρευνες

  • Botella, C., Osma, J., García-Palacios, A., Quero, S. & Baños, R.M. (2004). Treatment of Flying Phobia using Virtual Reality: Data from a 1-Year Follow-up using a Multiple Baseline Design. Clinical Psychology & Psychotherapy, 11(5), 311-323.
  • Da Costa, R.T., Sardinha, A. & Nardi, A.E. (2008). Virtual reality exposure in the treatment of fear of flying. Aviation, Space, and Environmental Medicine, 79(9), 899-903.

Newsletter

Sign up our newsletter to get updated information, promo or insight for free.

Latest Post

Categories

Need Help?
Get The Support You Need From One Of Our Therapists

Θέλεις να απαλλαγείς από τις κρίσεις πανικού;

Συμπλήρωσε την φόρμα επικοινωνίας και η Ψυχολόγος του κέντρου θα επικοινωνήσει μαζί σου για το πρώτο βήμα.