Circle of trust. Group of people in circle and supporting each other

Τι είναι η NDI (Μη Κατευθυντική Παρέμβαση)

Με τη μέθοδο NDI (Παρεμβαίνουσα-Μη Κατευθυντικότητα) η ψυχοθεραπεία αποτελεί ένα πεδίο έκφρασης, μάθησης, πραγματικής επαφής με τον εαυτό και τελικά αλλαγής.

Η ψυχοθεραπεία για να είναι αποτελεσματική σημαίνει ότι συντελούνται αλλαγές που μπορούν να βιωθούν, να παρατηρηθούν και να μετρηθούν. Το άτομο που βρίσκεται σε ψυχοθεραπεία αρχίζει να νιώθει, να σκέφτεται και να αντιδράει διαφορετικά. Αυτά που αισθάνεται, σκέφτεται, λέει και κάνει αρχίζουν να έχουν συνέπεια και έτσι οι εσωτερικές συγκρούσεις μειώνονται.

Σύμφωνα με την NDI καθώς μεγαλώνουμε το περιβάλλον (οικογένεια, σχολείο, θεσμοί, κοινωνία κτλ) περιορίζει την αυθόρμητη μάθηση και ενοχοποιεί την ευχαρίστηση και τις επιθυμίες, ενώ παράλληλα λειτουργεί με τον εξαναγκασμό και την επιβολή. Οι περισσότερες συμπεριφορές μας υιοθετούνται με βάση την επιβράβευση και την τιμωρία, αρχικά από το εξωτερικό περιβάλλον και έπειτα από τον ίδιο μας τον εαυτό μας. 

Με την μέθοδο NDI αντιλαμβανόμαστε τι έχουμε μάθει μέχρι τώρα και πώς αυτά που έχουμε μάθει μας εγκλωβίζουν σε μία μη αυθεντική ζωή, με συνέπειες τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, το άγχος, τις ψυχικές διαταραχές και την έλλειψη ικανοποίησης από την ζωή. 

Πώς μαθαίνουμε, όμως, μέσα από την NDI καινούριους τρόπους ύπαρξης;

Μέσα στην θεραπεία NDI επαναβιώνονται οι μαθημένες αντιδράσεις και με βιωματικό τρόπο (ασκήσεις Gestalt, virtual reality, role playing, mindfulness, τεχνικές art therapy, σχέση με θεραπευτή, ψυχοεκπαίδευση) δημιουργούνται θετικά βιώματα και νέες συνδέσεις. Στις ίδιες συνθήκες και καταστάσεις που πριν το άτομο βιώνε άγχος, φόβο, ανεπάρκεια, αγωνία, κρίσεις πανικού, απώλεια ελέγχου κ.ά. αρχίζει να βιώνει ασφάλεια, ηρεμία και εσωτερική αίσθηση ελέγχου.

Καθώς αλλάζουν οι μαθημένες αντιδράσεις με τη μέθοδο NDI φέρνουμε παράλληλα το άτομο σε επαφή με τις επιθυμίες του. Σύμφωνα με τον Michel Lobrot, εμπνευστή της μεθόδου, η επικέντρωση στην επιθυμία αποτελεί μία από τις βασικές έννοιες για την ψυχοθεραπεία, την εκπαίδευση, τον τρόπο ζωής και συνύπαρξης με τους άλλους.  

Ο Michel Lobrot προτείνει μέσα από την NDI τον σεβασμό των επιθυμιών μας και των επιθυμιών των άλλων. Πιστεύει ότι ο εξαναγκασμός και η επιβολή από όπου και αν προέρχονται (από το περιβάλλον ή από τον εαυτό μας) οδηγούν σε καταστροφικές συμπεριφορές και συγκρούσεις. Όσο περισσότερο προσεγγίζω και αποδέχομαι την αλήθεια μου τόσο περισσότερο οδηγούμε σε πράξεις ειρήνης και υγείας. 

Newsletter

Sign up our newsletter to get updated information, promo or insight for free.

Latest Post

Categories

Need Help?
Get The Support You Need From One Of Our Therapists

Θέλεις να απαλλαγείς από τις κρίσεις πανικού;

Συμπλήρωσε την φόρμα επικοινωνίας και η Ψυχολόγος του κέντρου θα επικοινωνήσει μαζί σου για το πρώτο βήμα.