Έχεις δημιουργήσει οικογένεια είτε γιατί ένιωσες ότι βρήκες τον ιδανικό σύντροφο, είτε για να «εκπληρώσεις» τον σκοπό σου, είτε για να γίνεις γονιός ή για οποιοδήποτε δικό σου προσωπικό λόγο. Σε κάθε περίπτωση, ξεκίνησες με το όνειρο και την προσδοκία να δημιουργήσεις μία φωλιά αγάπης και να βιώσεις τη θαλπωρή, την εμπιστοσύνη και τη συνύπαρξη, προσπαθώντας ίσως ταυτόχρονα, συνειδητά ή ασυνείδητα, να διορθώσεις τα λάθη των δικών σου γονέων και να διατηρήσεις τις θετικές τους επιρροές.

Ίσως, όμως, έχεις ήδη διαπιστώσει ότι η προσδοκία σου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αυτό σε ματαιώνει ενώ κατηγορείς για αυτό την οικονομική κρίση, την ρουτίνα της καθημερινότητας, της δυσκολίες του έφηβου παιδιού σου, τον εαυτό σου για πιθανά λάθη που έκανες παλιά. Η φωλιά που ονειρεύτηκες μοιάζει με πεδίο μάχης, η σχέση σου με τον σύντροφό σου άλλαξε, οι συγκρούσεις με τα παιδιά είναι συχνές, οι υποχρεώσεις σε πνίγουν και νιώθεις ότι δεν μπορεί τίποτα πια να είναι όπως πριν.

Αυτό που ίσως να μην αντιλαμβάνεσαι είναι ότι το πρόβλημα οφείλεται περισσότερο στις σχέσεις μέσα στην οικογένεια και λιγότερο σε άλλους παράγοντες. Μέσα στην οικογένεια υποβόσκουν συχνά στο κάθε μέλος σκέψεις και συναισθήματα που δεν εκφράζονται, με αποτέλεσμα μέσα από τις συγκρούσεις να εκτονώνονται με ένα μη-εποικοδομητικό τρόπο. Ψυχικά φαινόμενα που συναντούμε στην κοινωνία μας, όπως, η αδικία, η σύγκριση, ο ανταγωνισμός, τα μη ξεκάθαρα μηνύματα, η καταστροφολογία, η καταπίεση, ο φόβος κτλ βιώνονται μέσα στην καθημερινότητα της οικογένειας, χωρίς όμως να γίνονται αντιληπτά σε συνειδητό επίπεδο.

Στο Time for Therapy φέρνουμε την οικογένεια απέναντί μας και παροτρύνουμε το κάθε μέλος να εκφράσει ό,τι συναίσθημα καταπνίγεται και ταυτόχρονα μαθαίνουμε στα υπόλοιπα μέλη να ακούν ενεργητικά και να αποδέχονται αυτό που ακούν, ακόμα και αν διαφωνούν. Ενθαρρύνουμε τους γονείς να μπορούν να ακούσουν την αλήθεια των παιδιών τους όσο δύσκολη και αν είναι , καθώς αυτό είναι και το πρώτο βήμα για μία σχέση εμπιστοσύνης και αποδοχής. Επιπλέον, μαθαίνουμε σε όλα τα μέλη να βάζουν όρια και παράλληλα, να εκτιμούν και να σέβονται τα όρια και τις επιθυμίες του άλλου.

Μπορείς να μάθεις πολλά από τα παιδιά σου. Πόση υπομονή διαθέτεις για παράδειγμα.

Επιλέγοντας την οικογενειακή θεραπεία, στην ουσία κάθε μέλος επιλέγει να αφήσει πίσω δυσλειτουργικές συμπεριφορές, που μέχρι τώρα στεκόντουσαν εμπόδιο στην προσωπική ηρεμία του καθενός μέσα στην οικογένεια αλλά και έξω από αυτή. Μετά την οικογενειακή θεραπεία, παρατηρούμε πως όλα τα μέλη της οικογένειας, έχουν μεγαλύτερη αυτογνωσία, είναι πιο αυθεντικά, αναλαμβάνουν την προσωπική τους ευθύνη και καταφέρνουν να ζουν αρμονικά μέσα στον ίδιο χώρο.

(Στο Time for Therapy, η οικογενειακή θεραπεία, συμπεριλαμβάνεται στη θεραπεία εφήβων, ως απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του εφήβου.)